Ren forbrænding og brug af jordens ressourcer i børnehøjde

0

Når vi voksne vil lære børn om ressourceforbrug og forurening begår vi ofte en stor fejl. Vi bruger nemlig ord og abstrakte begreber og størrelser, som børnehjerner slet ikke kan forholde sig til. Børnehjerner har brug for at gøre konkrete erfaringer. De skal se, smage, lugte, høre og føle.

Gør vi ikke det bliver forurening og klima nemt til noget uhåndgribeligt stort, farligt og truende, som børnene ikke kan gøre noget ved, men kun kan gå at være bange for, – lidt lige som mørke, spøgelser osv. – Og det er den direkte vej til at give børn angst og fratage dem håb. – Jeg udtaler mig sjældent i absolutte termer, men man må aldrig tage håbet fra børn.

3 patruljer laver mad. 2 på Rocket Stove 1 over bål

Et Rocket Stove er som et værktøj til læring ret fantastisk i den sammenhæng. Lader man grupper af børn lave mad sammen, nogen med Rocket Stove og nogen uden, opstår der ret hurtigt en anledning til en snak om hvorfor man så nemt kan brænde sig på det ene bål, hvorfor det ryger så meget, kræver så meget arbejde og bruger så meget træ, og det andet ikke gør.

Alt sammen med afsæt i børnenes egne sanser, og det er nemt for dem at se, hvad der er gjort anderledes i Rocket Stovet. – Og har de først begreberne isolering, renere forbrænding og mindre ressourceforbrug på plads, så kan de faktisk godt overføre dem til andre ting. – Vi kan isolere vores huse og vores varmerør, så varmen ikke spildes, biler der kører længere på en liter benzin bruger færre af Jordens ressourcer, biler der både kører længere på en liter brændstof og måske filtrerer luften er endnu bedre og elbiler, der får strøm fra vindmøller, bruger både færre af jordens ressourcer og forurener endnu mindre osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *